René Bolhuis
Wie kunnen bij mij terecht?
Werkwijze
Sessies/Kosten
Contact
Links
Wat is Hypnotherapie?

Ik heb een cliënt gevraagd om eens in eigen woorden uit te leggen wat volgens hem hypnotherapie is. Hij zei het volgende:


“......Bij het woord “hypnose” denken mensen vaak aan wat ze op tv gezien hebben. Aan entertainers die het geheimzinnige vermogen hebben om vrijwilligers uit de zaal in een soort slaaptoestand te brengen. De mensen op het toneel wordt wijs gemaakt dat ze een stuk chocolade eten, terwijl ze in werkelijkheid in een citroen bijten. Of hen wordt gesuggereerd dat ze naakt op het toneel staan, terwijl ze in werkelijkheid keurig gekleed zijn.
Dit tot groot vermaak van de zaal. En als ze uit hun hypnose ontwaken kunnen ze zich van dit alles niets meer herinneren. Dit is hypnose met als doelstelling entertainment.

In de hypnotherapie is hypnose een hulpmiddel om een therapeutisch doel te bereiken. Het helpt om je optimaal te concentreren en af te dalen naar diepere lagen van je bewustzijn, waar je in het dagelijks leven, nog niet zo makkelijk bij kunt. In tegenstelling tot toneelhypnose is het daarbij de bedoeling dat je alles bewust meemaakt, en dat je na afloop ook alles kunt herinneren. Je verliest dus nooit de controle over jezelf, en blijft baas over de situatie. Na afloop kun je je gewoon alles herinneren.

Het afdalen naar die diepere lagen van bewustzijn is zinvol, omdat daar, verborgen voor het dagelijkse bewustzijn, vaak de sleutel te vinden is voor het oplossen van een vraagstuk waar je mee worstelt.
Het geeft antwoord op de vraag waarom bepaalde dingen niet lukken in je leven, of waarom je niet functioneert zoals je zou willen functioneren. Is die sleutel eenmaal gevonden, dan wordt je je bewust van nieuwe mogelijkheden. Daarmee kunnen deuren geopend worden die voorheen gesloten waren, en kun je de nieuwe kamers van je leven binnen gaan. Daarmee krijgt je leven weer een nieuwe zin en betekenis.

Een hypnotherapeut is te vergelijken met een gids die in de schijnbare duisternis van een grottenstelsel de weg wijst naar onverwachte, prachtige ruimtes, waarvan je voorheen het bestaan niet kon vermoeden.....”

Ik wil er nog aan toevoegen dat de hypnotherapeut niet alleen gidst maar je ook laat zien hoe je zelf je eigen weg kunt vinden.

Terug naar boven